Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πασχαλινά ήθη και έθιμα

                                       

    Το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

    Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλούρια .   Τη Μεγάλη Τρίτη φέρνουν την εικόνα της Παναγίας σε κάποιο από τα σπίτια του χωριού. 

   
    Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ ανάβει ο καλαφουνός. Είναι μεγάλη φωτιά και συμβολίζει το κάψιμο του Ιούδα. Σύμφωνα με το έθιμο ο καλαφουνός πρέπει να παραμείνει αναμμένος έως την Κυριακή του Πάσχα. Την ημέρα αυτή βάφουν τα αυγά τους οι νοικοκυρές. 
    
   
    Τη Μεγάλη Παρασκευή τα παιδιά μαζεύονται όλα μαζί περνάνε από τα σπίτια και μαζεύουν λουλούδια για το στολισμό του Επιταφίου.
    Το Μεγάλο Σάββατο παλικάρια κουβαλούν ξύλα από το δάσος και ανάβουν φωτιά έξω από την εκκλησία. Στη φωτιά μικροί και μεγάλοι πετάνε το Μάρτη ( βραχιόλι που φτιάχνουν μόλις μπει ο Μάρτης για να προστατεύονται από τον ήλιο ).Ρίχνοντας τον στη φωτιά  -κουτσούροι- κάνουμε μια ευχή . Μετά την Ανάσταση μαζεύονται στα σπίτια για να φάνε βραστό κεφάλι κατσικιού και μαγειρίτσα. 
      
    Την Κυριακή του Πάσχα τρώνε το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα  το λαμπριάτη, καθώς και το αρνί στη σούβλα.

                  Πάσχα στην Τρίπολη

    Ιδιαίτερα η Τρίπολη φημίζεται για τον πατροπαράδοτο τρόπο εορτασμού του Πάσχα, που  έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα.
    Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται. Γίνονται οι προμήθειες, ετοιμάζονται τα πατροπαράδοτα κουλούρια και βάφονται τα αυγά. Παντού στήνονται οικογενειακές ψησταριές: στις αυλές των σπιτιών, στους κήπους, αλλά και στα εξοχικά σπίτια γύρω από την Τρίπολη, όπως και στα γύρω χωριά.
  
     Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής  οι οκτώ επιτάφιοι περνούν από την Κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία του Αγ. Βασιλείου, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. Ένας άτυπος συναγωνισμός γίνεται για τον καλύτερα στολισμένα επιτάφιο.
   Το βράδυ της Ανάστασης, ολόκληρη η Τρίπολη μαζεύεται στην ίδια πλατεία, για να ακούσει το Χριστός Ανέστη από το στόμα του Μητροπολίτη και να πάρει το Άγιο Φως από το χέρι του.
 

    Ιδιαίτερη λαμπρότητα έχει ο εορτασμός του Πάσχα από το Δήμο της Τρίπολης. Μια τεράστια φωτιά ανάβει στο άλσος της πλατείας Άρεως. Εκεί ο Δήμος ψήνει δεκάδες αρνιά και προσφέρει σε ειδικά περίπτερα κρασί και μεζέδες στους επισκέπτες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου